Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Odaát
Műfaj: Horror - Fantázia - Akció - Kaland - Rejtély - Dráma
Létrehozta: Eric Kripke
Főszereplők: Jensen Ackless -  Jared Padalecki - Mischa Collins - Mark A. Sheppard
Ország: Amerika
Eredeti nyelv: Angol
Évadok száma: 12 évad (249 epizód)
ÉVADOK 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12
ODAÁT (Supernatural) természetfeletti-, fantasy-, horror-, thriller- és drámaelemeket vegyítő amerikai televíziós sorozat. Az Odaát 2005. szeptember 13-án debütált a The WB Television Networkön, s a második évadtól a The CW műsorán szerepel.

TÖRTÉNET: 1983. november 2-án (a katolicizmusban a halottak napja) a Winchester család borzalmas eseményt él át: a két kistestvér, Dean és Sam anyját brutálisan meggyilkolja egy démon, házukat pedig porig égeti. 22 évvel a tragédia után a fiúk mesterien kitanulták apjuktól a természetfelettire való vadászatot, ám a család széthullott, mindenki más úton indult tovább. Egy váratlan esemény azonban ismét összehozza Deant és Samet; apjuk eltűnik, és anyjuk gyilkosa is ismét felbukkan. Így a fivérek hát útra kelnek, hogy megkeressék apjukat, és Chevy Impalájukkal keresztülszelve Amerika vidékeit, annyi természetfeletti lénnyel végezzenek, ahánnyal csak tudnak, hogy majd bosszút állhassanak az életüket megkeserítő démonon.

Képtalálat a következőre: „jensen ackles 2016”

DEAN WINCHESTER: Sam négy évvel idősebb bátyja, aki kiskora óta vakon követte apja parancsait, mindig is a vadászat volt az élete. Úgy érzi, felelősséggel tartozik öccséért, meg kell védenie őt. Később kötelességtudata meginog, amikor rájön, hogy apját és Samet is könnyen elvesztheti.
SAM WINCHESTER: az egyetemista fiatal, aki apja és a rá váró vadász életmód elől menekült el. Bátyja kérésére segít neki eltűnt apjuk keresésében, majd egy személyes tragédia után közösen folytatják útjukat, hogy elpusztítsák az életüket megkeserítő démont. Hamarosan különleges képességek jelennek meg nála, és megtudja, hogy egy a Sárgaszemű démon kiválasztottjai közül.

CASTIEL a sorozatban egy angyalt alakít, akinek ura maga az Isten, követi az ő parancsait. Angyal lévén, több angyali, természetfeletti képességgel rendelkezik, rengeteget tud a természetfeletti lényekről, ráadásul halhatatlan. Hatalmas szárnyai vannak, hangja fülsiketítő, puszta látványa pedig kiégeti a halandó emberek szemét, így azokkal csak emberi testen keresztül képes kommunikálni. Porhüvelye egy Jimmy Novak nevű férfi, aki saját maga fogadta testébe. Társa és egyben barátja a szintén angyal Uriel arkangyal. Castiel szereti és becsüli az embereket, és ugyan mindenben szolgálja feljebbvalóit, bizalma előbb-utóbb meginog, amikor olyan parancsot kap, ami az emberek ellen irányul.
CROWLEY a sorozatban egy démont alakít, aki démonokat irányít, hogy azok alkukat kössenek emberekkel, cserébe azok lelkéért. Ebből kifolyólag vannak behajtói, méghozzá pokolkutyák. Egy középkorú New York-i irodalmi ügynök testébe van szállva, azon kívül bordó színű füstoszlopként látható. A démon a Földön él egy villában, és több démoni testőr veszi körül. Ő birtokolja a legendás fegyvert, a Coltot, amit még korábban egy Bela Talbot nevű tolvajlánytól szerzett, annak halála előtt. Ugyan Crowley a Poklot ésLucifert szolgálja, állítása szerint eltökélt szándéka, hogy a Sátán meghaljon.

ÉRDEKESSÉGEK
> Eredetileg Jensen Acklest akarták Sam Winchester szerepére a meghallgatáson, azonban amikor Jared Padalecki bejöttés felolvasta a szöveget, a producerek átgondolták a dolgokat. A producerek ezután felhívták Jensent és megkérdezték, hogy nem akarja-e inkább Dean szerepét, a férfi pedig elfogadta az ajánlatot. Mint utólag kiderült, eredetileg is ezt a karaktert szerette volna, mert szerinte Dean sokkal viccesebb.

Nagyon sok részt mozifilmek után neveztek el, vagy klasszikus rock slágerek alapján (pl: I know what you did last summer, Born Under a Bad Sign)
Sam 1983 Május 2-án született, 2007-ben pedig ez a nap lett az executive producer Eric Kripke kisfiának a születésnapja.
A producerek számtalan lehetőséget számításba vettek, hogy hogyan is lehetne rávenni Sam-t arra, hogy testvérével menjen vadászni. Először arra gondoltak, hogy Jessica-t gonosz lesz, de aztán végülis Jessica megölése mellett döntöttek.
Minden évad végén van valami csavar.

A pilot epizódot még Los Anglesben vették fel, a második részt viszont már Vencouverben kezdték forgatni.
A WB a legelső epizódot online kezdte reklámozni, méghozzá a Yahoo oldalon keresztül tették elérhetővé a legelső epizódot, ezt a szokást pedig folytatta a CW csatorna is, ők viszont az Apple ITunes Store-on keresztül népszerűsítették a sorozatot.
Az Odaát nem csak sorozat, hanem képregény formájában is megjelent. A képregény 6 kiadásból áll, és az elsőben megismerhetjük azt is, hogy John hogyan lett igazi vadász.
A karakterek neve eredetileg Sal és Dean lett volna, de Kripke úgy érezte, hogy a Sal elnevezés nem méltó egy főszereplőnek, így Salból Sam lett.
A fiúkat Winchester helyett Harrisonnak szerette volna nevezni Harrion Ford miatt, azonban ezt a tervet is törölni kellett személyi jogok megsértése miatt, mert már élt egy Sam Harrison nevű ember Kansasben. Így lett a nevük Winchester, azonban ez ismét problémákat eredményezett, ugyanis a fiúk apját eredetileg Jacknek hívták volna és már volt egy Jack Winchester is a városban, így átcserélték a nevet, Jack helyett John lett.

NÉZETTSÉG: Az amerikai nézettsége ugyan nem mondható teljes sikernek, hiszen műsoridejéhez képest általában viszonylag alacsony nézettségi szinten hozott, de a theWB és a CWtelevíziós csatornának viszont megfelelő számokat produkált. Erre utalnak a további berendelt évadok. Az Odaát nézettsége Magyarországon a saját műsoridejében (péntek 22:10) meglehetősen jó volt, bár előfordult, hogy az ellene vetített műsorral szemben alulmaradt. Megfigyelhető az amerikai nézettséggel való hasonlóság, hogy az évad elejétől kezdve növekvő tendenciát mutatott a nézettség, majd a "csúcsponttól" fokozatosan csökkent vissza az évad végére. Ez azonban más sorozatnál is ugyanígy megtörténhet, mivel a nézettség rengeteg mindentől függ (többek közt: műsoridejében a többi csatornán futó adás, reklámozás, előző epizód érdekes volt-e, stb…. A nézettség a 8.évadtól egyfolytában nő, így egyelőre nincs szó róla, hogy abbahagynák a sorozatot. A 200.ünnepi epizód a 10.évadban pedig rekord nézettséget ért el és a Twitteren egy ideig az első 10 trendben szerepelt hashtagként.